Te îngraşi rapid, dar crezi că un regim miraculos te poate scăpa de kilogramele ce îţi prisosesc? Ar trebui să te gândeşti de două ori înainte, pentru că planul alimentar adoptat şi renunţările pe care le faci te pot costa mai mult decât crezi.
Dietele sau curele de slăbire nu sunt recomandate pe termen lung, pentru că pot crea dereglări metabolice, hormonale şi, uneori, îţi pot agrava afecţiunile existente. Un stil de viaţă sănătos implică alegeri permanente, conştiente.
“O alimentaţie sănătoasă presupune consumarea alimentelor din toate categoriile de produse, în cantităţi mici, distribuite echilibrat în 5 mese, 3 mese principale şi 2 gustări. Recomand să începem dimineaţa consumând un pahar cu apă cu lămâie, pentru a ne alcaliniza natural şi a îmbunătăţi digestia”, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?
Mic dejun cu ouă sau iaurt
La micul dejun e bine să consumăm ouă sau produse lactate cu conţinut scăzut în grăsimi. Albuşul de ou, care conţine proteine cu cea mai mare valoare biologică, aduce toţi aminoacizii esenţiali. “Se poate consuma iaurt sub 2 % grăsime cu 1-2 linguriţe de cereale integrale sau o omletă dintr-un ou şi 3-4 albuşuri alături de legume de culoare verde”, mai spune specialistul.
Chiar dacă îţi place, e bine să eviţi iaurtul, deoarece la vârsta adulta nu mai sintetizăm enzima lactază necesară digestiei. Putem consuma doar iaurt, sana, chefir, care aduce un aport de calciu, dar ajută şi la reglarea tranzitului şi poate fi o masă sănătoasă în orice împrejurare, fiind uşor de tranportat şi uşor de consumat.
Fructele, bune la gustare
Totodată, micul dejun poate fi reprezentat şi de o porţie de fructe. ”Fructele se pot consuma şi drept gustare, dar porţia trebuie să o putem măsura cu palma. Deşi sunt bogate în nutrienţi şi minerale, ele au şi un conţinut bogat în fructoză, care este tot un carbohidrat, iar consumat în cantitate mare duce la creşterea în greutate. Fructele se consumă la cel puţin o oră distanţă de mesele principale’’, susţine Dr. Florin Ioan Bălănică.
Citeşte continuarea în CSID!